De benodigdheden

VOOR DE MANNEN

DE STICK

De stick (la ‘crosse’) is het belangrijkste element van de sport. De stick bestaat uit een “head” (het ‘netje’) en een “shaft” (de stick), de keuze tussen welke head en welke shaft de spelers hebben is voornamelijk een persoonlijke keuze. De aanvallers spelen met een korte stick, terwijl de verdedigers een verdedigingsstick hebben die langer is (de zogenaamde “long pole”). Voor beginners raden wij aan om een stick te kopen die speciaal voor beginners is gemaakt, om het lacrosse spel onder de knie te krijgen.

GEMIDDELDE KOSTEN VAN EEN COMPLETE STICK: 140€

Onze voorkeur  

 

DE HELM

Mannenlacrosse is een contactsport, het is daarom verplicht om een helm te dragen. De helm is de eerste bescherming tegen blessures. Helmen zijn gemaakt uit een harde buitenkant, waar schokresistente mousse in zit. De bekendste merken zijn Cascade, Warrior en STX. Voordat een helm wordt gekocht, is het belangrijk om de veiligheidsnormen in het oog te houden (“NOCSAE”).

GEMIDDELDE KOSTEN: 200€

Onze voorkeur  

 

HANDSCHOENEN

De handschoenen beschermen de handen van de spelers en gezien het volle contact van de sport, zijn deze ook verplicht. De kwaliteit en de technologie van de handschoenen die gebruikt worden, hangt af van het niveau van het spel. De handschoenen van de goalkeeper (of, zoals die genoemd wordt in Lacrosse; “goalie”), zijn extra gevuld om de ballen die met harde kracht op hem af kunnen komen te dempen.

GEMIDDELDE KOSTEN : 60€

Onze voorkeur  

 

ELLEBOOGBESCHERMING

In het mannenlacrosse is het verboden om contact te hebben met een andere speler tussen de schouders en de pols. Hierdoor is elleboogbescherming niet verplicht, maar om het zeker voor het onzekere te nemen spelen veel spelers toch met elleboogbescherming. Er zijn verschillende soorten en maten, waarbij aanvallers hun elleboogbescherming steviger en groter hebben dan de verdedigers, voor wie het volstaat om soepelere en kleinere elleboogbescherming te hebben.

GEMIDDELDE KOSTEN: 40€

Onze voorkeur  

 

BORSTBESCHERMING

Borstbescherming is vooral gemaakt van mousse en bevat soms enkele stevige delen, die de borst, en vooral de ribben, beschermen tegen harde impact.

GEMIDDELDE KOSTEN: 65€

Onze voorkeur  

 

MONDBESCHERMING

De mondbescherming is het laatste onderdeel van de uitrusting van mannenlacrosse. De helm is een belangrijk onderdeel van gezichtsbescherming, maar mondbescherming zorgt ervoor dat je ook na een wedstrijd met veel contact je tanden niet verliest. Wij raden aan om mondbescherming te kopen van het merk SISU. Hoewel deze een van de duurdere op de markt is, is deze door haar vorm het meest comfortabel om te dragen, en kun je ook tijdens het dragen, je goed verstaanbaar maken op het veld.

GEMIDDELDE KOSTEN: 15€ (SISU : 30€)

Onze voorkeur 

 

VOOR DE VROUWEN

DE STICK

Net als bij de mannen, bestaat de vrouwenstick uit een head en een shaft. De vrouwensticks verschillen in zeer grote mate van de sticks voor de mannen. Het grootste verschil tussen mannen- en vrouwensticks, is dat die van de vrouwen een kleinere “pocket” (de diepte van het netje) hebben. Er is een grote keuze in vrouwensticks en alle heads kunnen oneindig gepersonaliseerd worden. Net als bij de mannen is een basisstick voldoende voor beginnende speelsters.

GEMIDDELDE KOSTEN: 60€

Onze voorkeur  

 

GOGGLES

In tegenstelling tot mannenlacrosse, wordt bij vrouwenlacrosse zeer weinig contact toegelaten. Dit betekent dat er voor vrouwenlacrosse minder bescherming nodig is. De ‘goggles’ (een soort beschermingsbril), beschermen de ogen en neus in geval van contact met de bal of een stick van een tegenstander (een stick tegen het hoofd wordt niet toegestaan, maar kan echter wel voorkomen). Goggles zijn een soort geraamte van ijzerwerk, dat wordt omhuld door siliconen. Goggles zijn niet in alle landen verplicht, maar in België wordt geen speelster op het veld toegelaten zonder.

GEMIDDELDE KOSTEN: 60€

Onze voorkeur 

 

MONDBESCHERMING

De mondbescherming is het laatste item van de noodzakelijke uitrusting voor vrouwenlacrosse. De mondbescherming moet je altijd dragen, want deze beschermt je tegen alle eventuele incidenten die kunnen voorkomen. Wij raden aan om mondbescherming te kopen van het merk SISU. Hoewel deze een van de duurdere op de markt is, is deze door haar vorm het meest comfortabel om te dragen, en kun je ook tijdens het dragen, je goed verstaanbaar maken op het veld.

GEMIDDELDE KOSTEN: 15€ (SISU : 30€)

Onze voorkeur